Tradisjonelt sett har det alltid vært typiske kvinne- og mannsdominerte yrker. Selv om likestillingen har kommet mye lengre i dag enn hva den hadde for noen tiår siden, er det fortsatt enkelte yrker som har en overvekt av kvinnelige ansatte. Hvilke yrker er egentlig typiske kvinneyrker?
Veldig mange kvinner jobber innen helse- og sosialsektoren, men også i yrker med fokus på barn og ungdom, eller i klassiske serviceyrker som sekretærjobber og kontormedarbeider-jobber. I 2019 kan kvinner selvfølgelig jobbe akkurat der de selv ønsker, og det er mange kvinner som jobber i typiske mannsdominerte yrker som sjåfør, bilmekaniker, kranfører og lignende. I Norge har vi heldigvis kommet mye lengre enn i enkelte andre land, som for eksempel Japan, hvor kvinner
nektes å bruke briller på jobb. NRK kan melde at japanske kvinner er opprørt over de nye reglene som er satt av stort sett mannlige arbeidsgivere.
Lederstillinger kapres fortsatt oftere av menn
I likestillingens navn skulle en kanskje tro at kvinner har like gode muligheter til å få toppstillinger som menn. Statistikken viser imidlertid noe annet, og ifølge NRK har kun hvert sjette aksjeselskap her i Norge en kvinnelig eier eller daglig leder. Hva er årsaken til dette? Har ikke kvinner like gode forutsetninger som menn for å kunne drive et selskap? Ifølge professor ved Nord Universitet, Gry Agnete Alsos, kan det hjelpe å gjennomføre flere grep for at flere kvinner skal velge lederyrker, som å oppfordre til entreprenørskap fra ung alder. Og i de lederstillingene der vi finner kvinner, har ofte menn i tilsvarende stilling høyere lønn. Dette er også en uting som kan motivere flere menn enn kvinner til å velge lederstillinger eller starte for seg selv.
Kvinner i toppstillinger til inspirasjon
Kvinner som har en liten gründer i magen bør kanskje se til andre kvinnelige ledere for inspirasjon, og slik bygge opp selvtillit til å selv ta steget ut i lederstillinger. Kvinner skal ikke være bundet til å jobbe kun i de typiske kvinneyrkene i lavere stillinger. Svært mange kvinner jobber i barnehage, på SFO, som assistenter, sykepleiere, hjelpepleiere, helsearbeidere og innen lignende sosiale yrker eller service-yrker. Men hva så med menn? De siste tiårene har stadig flere menn begynt å jobbe i de typiske kvinneyrkene, så utviklingen peker på at norske kvinner og menn gradvis visker ut de stereotypiske antakelsene om at noen jobber er for kvinner, og andre jobber er for menn.
Forhåpentligvis vil vi om noen år se at det ikke er forskjeller på hva menn og kvinner jobber som, i et ideelt samfunn med 50 % fordeling av stillinger mellom kvinner og menn. Så neste gang du skal søke jobb, hvorfor ikke gå for en mindre kjønnstypisk rolle? Våg å søke på drømmestillingen, og ikke la deg stoppe av legning, kjønn eller hudfarge. I et foregangsland som Norge bør alle ha like muligheter, og dette er noe barna bør lære allerede fra ung alder. Kanskje neste generasjon arbeidere vil viske ut forskjellene?