Kvinnelige politikere i verden

På verdensbasis er det faktisk veldig få kvinner som er statsledere, og dette er uten tvil en arena som domineres av menn. Allikevel er noen av verdens mektigste ledere, kvinner.

På toppen over verdens mektigste kvinner troner uten tvil Tysklands kansler Angela Merkel. Hun er ikke bare en mektig kvinne, men også en av verdens mektigste ledere.

Ser man tilbake i historien på kvinnelige politikere, vil navn som Margaret Thatcher og Benasir Bhutto dukke opp internasjonalt, og her hjemme er det Gro Harlem Brundtland vi tenker mest på når vi snakker om kvinnelige politikere som har hatt stor betydning.

Benasir Bhutto var den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid da hun ble valgt til pakistansk statsminister i 1988. Hun satt som statsminister i to perioder, og var klar for å stille til valg igjen i 2007, da hun ble drept i et selvmordsangrep.

Margaret Thatcher var den første kvinnelige lederen i Det konservative partiet, og den første kvinnelige statsministeren i Storbritannia. Hun satt som statsminister fra 1979 til 1990. Mange vil hevde at Thatchers lederstil var kontroversiell, og hun har i mange sammenhenger fått tilnavnet «jernkvinnen». Mens mange mener hun gjorde mange feilgrep, vil de fleste være enige i, at det hun gjorde med Storbritannia i nedgangstidene, var det som skulle til for å få landet ut av krisen.

Ser vi på kvinnelige politikere her hjemme, så ser vi mange sterke kvinner som gjør det stort. I dag har vi en finansminister med bein i nesen, det er ingen som kan hevde at Siv Jensen ikke snakker fra levra. Erna Solberg er vårt lands andre kvinnelige statsminister. Hun har vært aktiv i politikken nesten hele sitt liv, og har fått gjennomslag for mange gode saker opp gjennom årene. Som 52-åring ble hun valgt til å lede landet vårt.

Gro Harlem Brundtland

Den første kvinnelige statsministeren i Norge, var Gro Harlem Brundtland. Hun satt som statsminister i hele tre ulike perioder, og hun var i tillegg den første kvinnelige lederen i Arbeiderpartiet. Gro er utdannet lege, og har også hatt stilling som miljøvernminister på Stortinget. Mange vil huske Gro Harlem Brundtland for ordene «det er typisk norsk å være god». Med dette ordspråket ville hun lage et nytt ordtak for å vise verden at vi nordmenn kan hevde oss på verdensbasis, både på sportsarenaen og innen musikk, men først og fremt for å vise at norsk næringsliv klarer seg internasjonalt.

Det er ingen tvil om at verden trenger kvinner i politikken, og at enda flere skulle kommet på banen, både her hjemme og i resten av verden. Menn blir ofte bare «en i rekken», mens kvinner stikker seg ut og blir lagt merke til. På den måten klarer de kanskje å utrette mer enn menn …?

Scroll to top