Når kvinner gjør det like bra som menn

Det finnes flere eksempler på at kvinner kan hevde seg i idretten, og at de kan være minst like gode som mannen på flere områder. Mange menn kan ha problemer med å svelge at en kvinne kan være bedre enn dem, og mange har litt for stor stolthet til å innrømme at kvinner er bedre.

Det er en genetisk faktum at menn generelt er raskere og sterkere enn kvinner. Derfor vekker det oppmerksomhet når kvinner gjør det like godt eller bedre i enkelte grener.

Mellomdistanseløperen Caster Semenya fra Sør-Afrika ble lenge mistenkt for å være mann på grunn av sine gode resultater, og hun måtte faktisk kjønnsteste seg før friidretts-VM i 2009.

Andre kvinnelige idrettsutøvere som gjør det like godt som menn, er Marianne Vos fra Nederland. Hun sykler i verdensklassen både på bane og på landeveien. I 2012 ble hun olympisk mester i landeveisrittet. Den tyske rallykjøreren Jutta Kleinschmidt har hevdet seg en rekke ganger bak rattet, og hun er spesielt kjent for å være den eneste kvinnen som har vunnet Paris Dakar Rally – foran en hel rekke med menn.

Både på profesjonelt nivå og blant barn og unge er det forventet av gutter skal gjøre det bedre enn jenter. Når jenter utfordrer gutter, for eksempel på fotballbanen – og vinner – er det veldig flaut for guttene. Mange steder er det ikke akseptert, mens det i virkeligheten burde ha vært motsatt. Alle trenger utfordringer, og sport og spill på tvers av kjønn burde ha vært ønsket mer velkommen hos flere.

Forskning viser at gutter og jenter er ganske like fram til de fyller ti år, og at det ikke burde vært satt noe skille på ferdighetene opp til denne alderen.

Scroll to top