Selvsagt kan kvinner også bytte dekk!

I mange år har det blitt vitset med at kvinner ikke klarer å bytte dekk på bilen når det er på tide å legge om, eller om de skulle punktere langs veien. Det å bytte dekk er hverken vanskelig eller spesielt tungt, og de fleste kvinner vil klare dette uten problem så lenge de får en ordentlig gjennomgang først. I denne artikkelen gir vi deg en gjennomgang av prosedyren, og et par smarte tips som gjør jobben enklere å hanskes med.

I tillegg har vi laget en liten sjekkliste for utstyr du trenger når du skal bytte dekk:

  • Hjulvinne med riktig moment
  • En god jekk
  • Arbeidsklær

Før du går i gang med dekkskift

Før man går i gang med jobben er det smart å gjøre forberedelser slik at selve jobben blir både tryggere og enklere. Pass på at bilen står på et rett underlag slik at det ikke er risiko for at den triller, og unngå på parkere på løs grus dersom det er mulig. Pass på at håndbrekket er godt trukket til.

Dekkskift er ikke en spesielt vanskelig eller tungt, men det kan fort bli møkkete. Skift derfor til arbeidsklær som tåler å bli skitne. Hansker er spesielt viktig, og i tillegg kan det være lurt med en matte man kan sette seg på når man skal gjøre selve jobben for å beskytte mot harde og kalde underlag.

Bytting av dekk handler om riktig teknikk

Når man skal bytte dekk er halve jobben gjort om man har en god teknikk samt riktige verktøy. Man trenger heller ikke spesielt dyrt utstyr heller. Det holder med en jekk og en hjulvinne – en dekktrykksmåler kan også være lurt å ha.

Sjekk bilens instruksjonsbok for å finne riktig plassering for jekken. Alle biler kommer med forsterkede punkter i bilens ramme for bruk av jekk, om man prøver å jekke opp bilen utenfor disse punktene kan man skade både seg selv og bilen.

Plassér jekken på det angitte punktet og løsne hjulmutterne før du jekker opp bilen. det er viktig å gjøre dette først ellers vil det bli mye tyngre. Jekk bilen opp slik at hjulet du skal skifte kommer opp fra bakken. Husk at du aldri må bevege deg under bilen når den kun står på en jekk da dette kan føre til alvorlig skaderisiko.

Ta av dekket som skal byttes og sett på det nye i samsvar med hjulenes rulleretning. De fleste dekk har merker som angir rulleretningen ved hjelp av en pil. Stram til hjulmutterne med tilstrekkelig moment. Sjekk instruksjonsboken for å finne riktig moment, og benytt deretter riktig momentnøkkel for å stramme til. Etter du har gjort dette kan du slippe bilen ned og flytte jekken til punktet nær neste hjul som skal skiftes.

Etter at alle hjulene kan man igjen bruke bilen, men man må alltid huske på å stramme til hjulmutterne etter å ha kjørt et par mil. Dette er svært viktig, og husker man ikke på dette kan man i ytterste konsekvens oppleve at hjulet faller av.

Scroll to top